background

Porselen Laminalar (Yaprak Porselen)

Son yıllarda estetik amaçla yaygın olarak kullanılan bir tedavi türüdür. Dişlerinizin şekli, rengi ve boyutları konusunda şikâyetçi iseniz ve bunun dışında herhangi bir diş probleminiz yoksa porselen laminalar gülüşünüzün güzelleştirilmesinde sizin için uygun bir yöntem olabilir.

Porselen laminaların ağızda uzun süre estetik ve sağlıklı şekilde kalabilmesi için, uzman hekimler tarafından prosedürlere uygun şekilde yapılması ve kontrollerinin aksatılmaması gereklidir.

Pera Diş Polikliniği'nde Porselen Lamina (Yaprak Porselen) Fiyatları

banner

Porselen kaplama dişlerde estetik bir görüntü oluşmasını ve daha güzel bir gülüş tasarımı sağlayan tedavi yöntemidir. Dişlerin sadece ön yüzeylerinde 0.3 – 0.5 mm gibi çok az miktarda inceltme yapılır.

Sıkça Sorulan Sorular
  • Gülüşün yeniden tasarlanması amacıyla
  • Ön bölgede estetiği bozan çürük, ideal renk veya formunu kaybetmiş eski restorasyonlar varlığında
  • Dişler arasında boşluk olan durumlarda (diastema)
  • Kanal tedavisi görmüş renklenmiş dişlerin, tetrasiklin / florozis gibi renklenmelerin düzeltilmesinde
  • Mine hipoplazisi gibi minenin bozuk olduğu durumlarda,
  • Ortodontik tedaviyi kabul etmeyen hastalarda minimal diş çapraşıklıklarının düzeltilmesinde porselen laminalar uygulanabilir.
Porselen Laminalar;
  • Aşırı çapraşıklık veya başbaşa kapanış varlığında,
  • Diş boylarının yetersiz olduğu durumlarda,
  • Dişlerde çürüğe bağlı harabiyetin yüksek olduğu durumlarda,
  • Çene ilişkilerinde kapanış bozukluklarının (class III maloklüzyon) olduğu durumlarda
  • Daimi dişlerinin sürmesi tamamlanmamış genç hastalarda uygulanmamaktadır.

İleri derecede diş sıkma problemi ve dişlerde şiddetli aşınma olan durumlarda porselen laminalar uygun değildir. Böyle durumlarda tam seramik veya zirkonyum kaplamalar gibi alternatif estetik işlemler düşünülebilir. Dişlerde aşınmaya neden olmamış diş sıkma durumlarında ise lamina tedavisini uygulayabiliyoruz. Ancak eklem muayenesi ile birlikte bu hastalarımıza porselen lamina tedavileri sonrasında gece plağı kullanımı veya massater kasına botox işlemleri de önerilebilmektedir.

Hayır. Böyle durumlarda ön bölgede tam seramik ya da zirkonyum köprüler uygulanmaktadır. İmplant tedavisi düşünülürse implant üstünde yine estetik kaplama seçenekleri uygulanır.

Günümüzdeki uygulanan estetik diş tedavisi seçenekleri içerisinde dişe en az müdahale edilen işlemdir. Diş yüzeyinden sadece 0.3 – 0.7 mm aşındırma yapılmaktadır ki bu miktar çoğu zaman gözle farkedilemeyecek kadar azdır. Dolayısıyla ortaya çıkan sonuç ve dişe yapılan müdahale düşünüldüğünde dişe verilen zarar yok denecek kadar azdır.

Dişlerinizde ve diş etlerinde ciddi başka problemleriniz yok ise ortalama 2-3 seansta ve 7-10 günde işlemler tamamlanmaktadır.

  • Eğer gerekiyorsa dişlere dolgu yada kanal tedavisi dişetlerine ufak düzeltme işlemleri yapılır.
  • Aşındırılmadan önce dişlerin ölçüsü alınır ve elde edilen modelde laminelerin son halinin nasıl görüneceğine dair ön çalışma yapılır.
  • Dişlerin dış yüzeyinden sadece 0,3 – 0,7 mm aşındırılır ve ölçüsü alınır.
  • Geçici lamineler ağızda hazırlanır.
  • Provalarda hasta beklentileri ile beraber son kontroller yapılır.
  • Ağızda diğer dokulara uyumlanmasının ardından kalıcı olarak diş yüzeyine yapıştırılır.

Hastalıklı dişeti veya çürük diş üzerine lamine yapmak düşünülemez. Öncelikle hedef dokuları sağlığına kavuşturmaktır. Dişeti rahatsızlığı bulunan hastalarımızda öncelikle dişetleri için uygun tedaviler yapılıp dişetlerinin iyileşmesi beklenir. Dokuların harabiyet durumuna göre bu süre 1-4 hafta olabilmektedir. Dişetleri arasında simetri yoksa uyumsuzluk varsa, gingivektomi dediğimiz işlemle dişlerin dişeti seviyeleri eşitlendikten sonra mümkünse 1-2 hafta bekleyip sonrasında işlemlere devam etmekte fayda vardır.

Gelişen teknolojiyle beraber günümüzde porselen laminaları dişlere yapıştırdığımız adeziv sistemlerde büyük gelişmeler yaşanmıştır. Bu sistemler kullanılarak kurallara uygun şekilde yapıştırılan laminalarda düşme gibi bir problem yaşanmamaktadır.

Doğal dişlere uyguladığımız bakımın aynısı porselen laminalar için de geçerlidir. Etkin diş fırçalamanın yanı sıra, diş ipi ile temizlik ve gargara kullanımı bakımın vazgeçilmezleridir. Bunun yanında 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek şarttır.

Laminalar son derece sağlam ve dayanıklı materyallerden yapılmış olmasına rağmen dikkat edilmezse tırnak yeme, kalem ısırma, kaza, darbe, diş sıkma vb. durumlarda doğal dişlerde olduğu gibi porselen laminalarda da çatlamalar veya kırıklar oluşabilir. Bu durumlarda küçük düzeltmelerle bu problemler ortadan kaldırılabilir veya yerine yenisi yapılabilmektedir.

Porselen laminalar çay, kahve, sigara gibi etkenler ile renklenmezler.

Doğru bir ağız bakımı ve rutin kontrollerle yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Sert cisimler veya kabuklu yiyecekleri ısırmamak gerekmektedir. Diş sıkma gibi bir problemin varlığında hekim kontrolü şarttır. Tedaviden hemen sonra sıcak-soğuk hassasiyeti görülebilir ama bu 1-2 hafta içinde sonlanacaktır.